Torta méretek és szeletszámok – Így rendelj!

Torta méretek és szeletszámok – Így rendelj!

Vásárlóink körében gyakran felmerülő kérdés, hogy a különböző alkalmakra mennyi süteménnyel készüljenek. Mi az ideális torta méret egy születésnapra vagy egy évfordulóra? Hány tortaszelettel számoljunk egy esküvőre? A torta méretek és a tortaszeletek terén is összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat, így a cikk elolvasása után már biztosan világos lesz, hogy mekkora tortára van szüksége.

krémes zsúrtorta

Kisokos: torta méretek és szeletszámok

A torta kiválasztásakor mindig a vendégség méretéből javasolt kiindulni: hány vendéget várunk? Van, aki különleges diétát követ? Lesznek kisgyerekek a társaságból? Az egyedi étrendet követő vendégeket érdemes mentes édességgel kínálni, a gyerekek pedig általában csak kisebb szeleteket tudnak megenni, mint a felnőttek.

A tortaszelet méretek is eltérőek lehetnek, hiszen egy laposabb sajttortából nagyobb, szélesebb szeletek fogynak, míg egy magasabb, krémes süteményből több vékonyabb szeletet is lehet vágni. Fontos, hogy a sűrű tésztájú vagy tömény vajas krémmel készült, angolszász süteményekből kisebb porció is elég, ilyenkor egy szelet mindössze 1-1,5 centiméter széles. Ezért érdemes óvatosan bánni az interneten található porciózási útmutatókkal: gyakran ilyen tömény süteményekhez készült képeket találhatunk.

A Magyarországon kedvelt, házi, kézműves torták lágy piskótáiból és könnyű, tejszínes krémeiből persze nagyobb adag fogy, minthogy egy 1 centiméteres szelet elég lenne. Egy 3 lapos, házi jellegű krémmel töltött, piskótából készült torta körülbelül 9 centiméter magas lesz. Ezekből a kínáláskor 2-3 centi széles szeleteket vágunk. Ön is a házias, kézműves torták rajongója, mint mi?

A torta szeletszámok a forma függvényében is változhatnak: a kerek, a szögletes, a hat- vagy nyolcszög és a szív formájú torták is mind-mind más mennyiségű porciót adnak ki. Az alábbi képet a leggyakrabban kért kerek és szögletes tortaformákhoz készítettük tájékozódásul.

Torta Mester torta méretek és szeletszámok

Végül pedig érdemes magát az alkalmat is szem előtt tartani. Egy családi eseményen is, de egy esküvőn mindenképp kedves gesztus egy kis útravalót csomagolni a vendégeknek a tortából. A kisgyermekek születésnapi tortájával is érdemes úgy számolni, hogy másnap még egy ünnepélyes uzsonna is kijöjjön belőle a szűk családnak. Egy finom repeta másnap is feldobja a kis ünnepelt és a család hangulatát!
Ezekkel szemben egy céges rendezvényen csak extra feladatot jelent a maradék tortaszeletekről való gondoskodás, így ott érdemes szűkebben számolni, vendégenként 1 szelettel.
Nézzük akkor, hogy melyek a hagyományos torta méretek!

A minitorta, zsúrtorta mérete

A kisebb családi eseményekre, születésnapokra, amikor szűkebb társaság találkozik, legtöbbször pontosan elég egy ízléses, krémes zsúrtorta. A zsúrtorta alatt a kisebb, 8 vagy 10 szeletes tortákat értjük, ezek általában 15-18 centiméter átmérőjűek. Persze speciális alkalmakra, Valentin-napra akár 1-2 szeletes édességeket, mini tortákat is rendelhetünk, egyedi díszítéssel, hogy megkoronázzuk az estét.

16 szeletes torta

Klasszikus, normál torta méretek

Amikor nagyobb vendégseregre készülünk, akkor a hagyományos, közepes és nagyobb méretű tortákkal érdemes számolni. Ezek 22-26 centiméter átmérőjűek és arányosan 16 vagy 20 szeletes torták. A 16 szeletes torta árak az egyedi igényektől függően, átlagosan 5000 forinttól, míg a 20 szeletes torta árak 5500 forinttól indulnak. Egy ekkora tortából már megkínálható a nagyobb család, a születésnapi ünnepség minden vendége és még pár szelet repetának való is marad!

Emeletes torta méretek és ízek

Ha ennél nagyobb, például egy 24 szeletes tortára van szükségünk, esetleg több ízt is szeretnénk választani, akkor érdemes az emeletes torta rendelését megfontolni. Amennyiben szeretnénk a tortán egy nagyobb vízszintes díszítést, például fotót elhelyezni, akkor egy darab süteményből is megformázható egy 30 szeletes torta. De egy ekkora torta esetén már érdemes mérlegelni, hogy inkább két emeletet tervezzünk. A magas torták nagyon impozánsak és különleges hatást nyújtanak!

krémes emeletes torta

Jöjjenek az esküvői torta méretek: a nagy napra egy nagy torta?

A torta méretek és szeletek az esküvőkön adják fel leginkább a leckét. Akkora vendégségről kell gondoskodni, amellyel a hétköznapokban ritkán találkozunk! Általában az év elején zajlanak a kóstolások és az esküvői torta rendelések a nyári időszakra, ekkortájt pedig már nagyjából kialakul a vendégek létszáma. A javaslatunk cukrászként, hogy vendégenként 1 szelettel számoljon a jegyespár, amikor a menyasszonyi torta méretekkel kalkulál. A kiadós esküvői vacsora után néha még ez is soknak szokott bizonyulni.

Ha több ízt is szeretnének belekomponálni a felhozatalba, akkor érdemes emeletes tortát tervezni, amely lenyűgöző látványt és változatos ízeket biztosít majd ezen a különleges napon. Az ízesítés és a krémek függvényében a torta emeletei belső megtámasztással kerülnek kialakításra vagy egy tortaállványon kapnak helyet. A szállítás mindig megfelelő hűtés mellett történik, így garantálható, hogy az esküvő helyszínén is olyan tökéletesen mutat majd a torta, mint ahogyan a cukrászműhelyt elhagyta.

A kísérőtorták lehetőségéről sem szabad elfeledkezni! A desszertasztalon szépen kiegészítik az esküvői tortát, többféle ízt is feltálalhatunk és a vendégeknek való csomagoláskor is praktikusak.

Ha vannak egyedi diétát követő vendégek, akkor részükre egy ilyen külön mentes tortát szoktunk készíteni. Így biztosan nem szennyeződik a sütemény az esküvői torta hagyományos összetevőivel! Ezt az önálló desszertet ugyanúgy az esküvői torta stílusához igazítjuk, hogy szépen mutassanak együtt a desszertasztalon. Ezért a mentes torta szeletszámait külön érdemes összeszámolni a tervezéskor.

A stílus és a forma meghatározza a szeletelést, de a lehetőségek tárháza végtelen! A négyszögletes vagy kocka esküvői tortákat inkább “csíkonként” érdemes megvágni, míg a kerek alakú tortákat cikkekre oszthatjuk. Ezt érdemes előre átgondolni, hogy az esti ünnepléskor ne okozzon fennakadást a dekoráció eltávolítása és a sütemény felszeletelése, egyenletes kínálása.

Az esküvői torta méretek egyeztetésekor érdemes az esküvői süteményadagokról is dönteni: az egy fő által elfogyasztható édesség mennyisége még egy ilyen különleges alkalomkor is véges!

esküvői torta méretek

Hány szeletes torták vannak a Torta Mesternél?

Arra törekszünk, hogy házi jellegű, kézműves édességeinkkel minden igényt kiszolgáljunk. Így a süteményrendeléstől elkezdve az esküvői torták készítésén keresztül minden elérhető nálunk, ráadásul mindezek kényelmesen, webshopon keresztül megrendelhetőek.

Minden tortánknál feltüntetjük a pontos átmérőt és a torta szeletszámát is. Így a leírásunk alapján magabiztosan választhat megfelelő mennyiségű süteményt! Hagyományos ízesítésű tortáink esetében 18 centiméteres 11 szeletes, 22 centiméter átmérőjű 16 szeletes és 26 centiméteres 22 szeletes tortákat kínálunk a webshopban.

Nagyobb torta méretek is elérhetőek, amennyiben egyedi igénye lenne méret, ízesítés, díszítés terén, akkor a megjegyzés rovatban jelezheti és szívesen elkészítjük Önnek a kért édességet.

Bármilyen méretben is rendeli meg őket, a házi jellegű, természetes összetevőkből készülő tortáinkra biztosan emlékezni fognak a vendégei! A széles választék érdekében készítünk hagyományos aprósüteményeket, sós rágcsálnivalókat, vegán tortát és akár egyedi, különleges alkalmakra készített tortákat is. Így biztos lehet benne, hogy a vendégfogadáshoz egy rendeléssel beszerezhet mindent, és bármilyen alkalom esetén számíthat a Torta Mester finom, házi süteményeire!

Sütiket használunk a vásárlási élmény biztosításához, statisztikáinkhoz.

Kérlek erősítsd meg, hogy elfogadod a követési sütiket. Elutasíthatod a követést, így továbbra is látogathatod honlapunkat anélkül, hogy adatokat küldenénk harmadik fél szolgáltatásainak.